June 23, 2017

Balik Kampung


Assalamualaikum

Time nak raya macam ni, mesti ramai yang akan balik kampung.

Tak kiralah jauh atau dekat, ke selatan, utara, timur atau barat, moga perjalanan selamat dan segala urusan dipermudahkan..
Jangan lupa bawak balik baju raya, kuih raya, tudung raya, kasut raya dan yang paling penting...duit raya :):)

Selamat balik kampung ...yeaaayyyy




Sekian. Wassalam.


June 21, 2017

Selamat Berbuka Puasa


Assalamualaikum
Selamat berbuka puasa

Mungkin ada yang sedang mengadap juadah makanan
Mungkin ada yang sedang memandu kereta atau masih lagi dalam perjalanan pulang ke rumah
Mungkin ada yang masih kat office atau tempat kerja
Mungkin ada yang dah balik kampung
Mungkin ada yang sedang buat kuih raya atau mejahit baju raya..
Atau apa saja yang sedang dilakukan..

Moga segala urusan kita dipermudahan..

Ya Allah Ya Tuhan ku, Tiada kemudahan kecuali Engkau menjadikannya mudah. Engkau juga yang menjadikan kesusahan itu mudah apabila Engkau mengkehendakinya

......dan moga tetap bersemangat untuk meneruskan ibadah di malam-malam terakhir Ramadhan...


......so forgive me


Sekian. Wassalam

Pic: Google

June 18, 2017

June 16, 2017

Surah Al Qadr



  1. Sesungguhnya kami telah menurunkan Al Quran pada malam kemuliaan
  2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
  3. Malam kemuliaan (Lailatul-Qadar) itu lebih baik dari seribu bulan
  4. Pada malam itu turun para malaikat dan malaikat Jibril dengn izin Allah untuk mengatur segala urusan
  5. Malam itu (penuh) kesejahteraan sehingga terbit fajar.
Penjelasan Tentang Surah Al Qadr
Surah Al-Qadr (bererti kemuliaan) adalah surah yang ke 97 di dalam Al-Quran dan mengandungi 5 ayat. Surah ini tergolong dalam surah-surah Makkiyah. Secara umum, surah ini menceritkan tentang satu malam yang penuh kemuliaan di bulan Ramadhan. Pada malam itu semua nilai ibadah dilipat gandakan seperti mengerjakan ibadah selama 1000 bulan.

Beribadah Untuk Seribu Bulan
Ibnu Jarir meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah bercerita kepada para sahabat tentang Syam'um, seorang lelaki di zaman Bani Israel yang berjihad di jalan Allah dan mengerjakan solat malam selama 1000 bulan. Setelah mendengar cerita tersebut, para sahabat berasa iri hati terhadap Syam'un. Mereka menyatakan bahawa usia mereka tidak mungkin menyamai usia pemuda Bani Israel itu, apa lagi untuk menandingi amalan serta kedudukannya disisi Allah.

Rasulullah SAW kemudiannya menyampaikan kepada mereka bahawa Allah telah memuliakan umat Nabi Muhammad SAW dengan satu malam di bulan Ramadhan yang dinamakan Lailatul-Qadr. Pada malam yang penuh kemuliaan itu, segala ibadah dilipat gandakan ganjarannya menyamai ibadah selama 1000 bulan.

Marilah kita tingkatkan ibadah di malam-malam terakhir bulan Ramadhan ini. Moga dapat menambah 'saham' kita di akhirat kelak. In shaa Allah.

Sekian. Wassalam.

Rujukan: Al Quran Pertamaku - Juzuk Amma (Ustaz Hj Asril Ibrahim)
Gambar : Google (edited)